Tüketici Bülteni – 64

TÜKETİCİ BÜLTENİ

Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED)’na bağlı Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketici konusunda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.

TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA

ÖLMEZ: ÖNCE SGK REFORMU YAPILMALI

TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, “BES’te reform yapılması gerekir ancak öncelikli reform, toplumsal huzurumuzu da yakından ilgilendiren SGK reformu olmalıdır” dedi. Ülkemizde 2003 yılından bu yana uygulanan Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES), öncelikli tasarruf ve birikim nihai olarak yatırım aracı olduğunu belirten Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı BES’in amacının kişilerin SGK’dan veya Özel Sandıklardan alacakları emekli maaşlarına ek gelir sağlaması amacı güttüğünü ifade etti.

Ölmez, “Sistem tamamıyla, Batılı uygulamalarından kopya edilerek uygulamaya konulmuştur. Sistemin oluşturulması aşamasında, birikimlerin de ticaret ve sanayiye fon sağlaması amaçlanmıştır. Sistem yeterli talebi görmemesi üzerine 1 Ocak 2018’den itibaren 45 yaş altı kamuda çalışan işçilerin, memurların, sözleşmelilerin, brüt maaşlarının yüzde 3’ünü ödeyerek katılmaları zorunlu kılınmıştır. Zorunlu BES de denilen uygulama 45 yaş altında, tüm çalışanları da kapsamaktadır. Çalışanlara 2 ay içinde ayrılma olanağı verilmiştir. BES fonlarının gerek kötü yönetim gerekse bilimsel aktüerya hesaplarından uzak değerlendirilmeleri nedeniyle 2011- 2014 arasında reel getiri açısından zarar ettiği de görülmüştür. Sisteme beklenen girişin olmaması nedeniyle yüzde 30 devlet desteği sağlanmıştır. BES’in çalıştırılması ve denetlenmesi ile görevli Emeklilik Gözetim Merkezi’nin, 30.4.2024 tarihli verilerine göre, 9.13.569 kişinin BES katılımcısı olduğu; bu katılımcılara ait106.454.9 milyon TL’si devlet desteği olmak üzere toplam 790.565.3 milyon TL’si katılımcıların fon toplamı bulunmaktadır” dedi.

ET PİYASASINDA FİYATLAR DURULDU

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu “Aslında 15 günlük süreçte kırmızı et baronları yüzde 8 ile 10 arasında zam yapmayı planlıyorlardı. Bunu yapamadılar, beyaz et aldı başını gidiyor kanat, pirzola fiyatları 200 TL’ye dayandı.

Kırmızı ete gelince Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) yapmış olduğu ithalat piyasadaki artışları önledi. Et ve Süt Kurumu, piyasayı manipüle eden et piyasasında toptancılık yapanlara etleri büyük montanlı veriyor, bu kişiler fiyatların düşmesini engelleyecek politika ile perakende sektörüne arz ediyorlar. Rekabet Kurumu’nun bu konuda soruşturmasını hızlandırmasını, Tarım Bakanlığının denetimlerini sıklaştırması önem arz etmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

KİLOSU 500 LİRA OLAN KAŞAR PEYNİRİ ALMADAN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN!

Kilosu 500 lira olan Kaşar peyniri almadan bir kez daha düşünün! Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Av. İbrahim GÜLLÜ: “Tüketicilerimiz gıdalarda olumsuzluklar ile karşılaşması halinde ödemiş olduğu bedelin iadesi için tüketici hakem heyetine başvurabileceği gibi uğramış olduğu maddi zararı (tedavi giderleri gibi) ve manevi zararı için tazminat talep edebilir. Ayrıca ilgililerin cezalandırılması için Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunabilirler.”

En çok tüketilen besinlerden biri olan kaşar peynirde geçtiğimiz gün plastik eldiven parçaları bulundu. Paketli üründe çıkan plastik eldiven parçaları hakkında Tüketici Konfederasyonu Sürdürülebilir üretim ve Tüketim Komisyonu Başkanı Gıda mühendisi Nurten Sırma açıklamalarda bulundu. Sırma, kaşar peynirin ambalajındaki işaretlere dikkat çekti.

PATRON İSYAN ETTİ: 140 LİRAYA FABRİKADAN ÇIKAN TAVUK KANADI, MARKETTE 286 LİRA, BİZİM SUÇUMUZ NE?

EGE Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri GiritTicaret Bakanlığı’nın 1 Mayıs-31 Aralık 2024 döneminde bütün ve parça dahil tavuk dış satımını “ihracatı kayda bağlı mallar” listesine alması üzerine sektör temsilcileriyle bir fiyat takibi deneyi yaptı. İhracatta da güçlü olan bir üretici, Türkiye’nin önde gelen market zincirlerinden birine doğrudan kilosu 140 liradan tavuk kanadı gönderdi. Sonra o marketin İzmir’deki şubelerinden birine gitti, kendi verdiği tavuk kanadının kilo fiyatına baktı:

Tavuk kanadı 286 lira…

Bu durumu Bedri Girit başkanlığındaki Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğine bildirdi:

– Benim kilosunu 140 liraya verdiğim tavuk kanadı, market rafında 286 lira. Üstelik ben tavuk kanadını doğrudan markete verdim. Yani, arada başka aracılar falan yok.

ARAÇ MUAYENESİNDEN ALINAN KREDİ KARTI KOMİSYONU YASAL DEĞİLDİR

Tüketici Konfederasyonu Başkanvekili İbrahim Güllü de söz konusu ücretin yasaya aykırı olarak alındığının altını çizerek şöyle konuştu: “Araç muayenesi için kredi kartı kullanımı nedeniyle ‘Ödeme Kuruluşu Hizmet Bedeli’, kredi kartı tahsilat farkı adı altında ücret mevzuatta yer almamıştır. Aracın muayenesini yaptırmak için gerekli bedeli kredi kartından tek çekimle tüketici ödediğinde ‘Ödeme Kuruluşu Hizmet Bedeli’ kredi kartı tahsilat farkı 77 TL ücret tahsil edilmesi açıkça kanuna aykırılık teşkil eder. Çünkü yasa gereği üye işyerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave ödeme isteyemez. Bu durumda tüketici miktar itibariyle yerleşim yerindeki kaymakamlıktaki ya da firmanın bulunduğu yerdeki il, ilçe tüketici hakem heyetine başvurarak bedelini ticari avans faizi ile isteyebilir.”

TİCARET BAKANLIĞI İLE BİLİRKİŞİLER FEDERASYONU İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI

Tüm Bilirkişiler Federasyonu Başkanı Sedat URKAYA ve Başkanvekili, Tüketici Konfederasyonu Otomotiv Komisyonu Başkanı Fatih KANKURDAN, Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetim Genel Müdürlüğünde, Tüketici Hakem Heyetleri ve Yönetmeliği hususlarında bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi.

Toplantıya Piyasa Gözetim Genel Müdür Yardımcısı Bayram UZUNOĞLAN başkanlık etti. Hukuk İşleri Daire Başkanı ile gerçekleştirilen istişare toplantılarında mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde sahada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ele alınırken, tüketici hakem heyetlerinde mevcut bilirkişilerin durumları ihtiyaçlar ve tasarruf tedbirleri kapsamında yapılabilecekler ele alındı.

Tüketici Başvuru Merkezi

Hazırlayan: Av. Hatice Kübra KASAPÇI

0 Paylaşımlar

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*