Tüketici Bülteni – 31

TÜKETİCİ BÜLTENİ

Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) ve bileşeni Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketicileri ilgilendiren konularda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.

TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA 

TÜKETİCİNİN SEÇİMLİK HAKLARI

TÜKONFED Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Derya Deniz DALGIN ayıplı mallarda tüketicinin seçimlik hakları hakkında yazdı. İlgili yazıya TÜKONFED’in web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

KİRAYA “ÜST SINIR” UYGULANABİLİR Mİ? AYDIN AĞAOĞLU YANITLADI

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın AĞAOĞLU HaberTürk TV yayınında; yüzde 25 kira artışı kısıtlaması uygulanıyor mu, kiralar ne kadar arttı, kiraya “Üst Sınır” uygulanabilir mi, ev sahiplerinin 1 yıllık kira isteme hakkı var mı gibi soruları yanıtladı.

SERVİS ÜCRETİ TAKSİYİ GEÇTİ KORSAN SERVİSLER DEVREDE

Servis ücretleri taksi fiyatlarını geçti: Veliler korsan servisle anlaşıyor. UKOME tarifesinin 3-4 katının istendiği okul servislerinin fiyatları taksi fiyatlarını geçti. Ücretlerdeki artış velileri korsan servislerle anlaşmaya itti.

Sabah.com.tr ‘den Betül ALAKENT’e açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili ve Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Av. İbrahim GÜLLÜ; UKOME tarifesinden farklı olarak okul servis ücretinin talep edilemeyeceğini söylerken, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulabileceğini iade alınabileceğini belirtti.

AĞAOĞLU: “HİÇBİR SERVİS BELİRLENEN FİYAT ÜZERİNDE HİZMET SUNAMAZ”

Servis ücretleri belli oldu. Yeni tarife ağustos ayı itibarıyla devreye girdi. İstanbul’daki okul servislerinde zam oranı %65 oldu. Ancak veliler, “bu fahiş zam” dedi. Servislerde tavan fiyat uygulamasını bazı özel okullar çeşitli yöntemlerle aşıyor. Yasal olmayan zam oranı özel okul fiyatına yansıtılıyor.

Konu hakkında CNNTÜRK’e açıklamalarda bulunan TÜKONFED Başkanı Aydın AĞAOĞLU, “Hiçbir servis belirlenen fiyat üzerinde hizmet sunamaz. Özel okul velileri her şeyden önce hukuken tüketici sıfatını taşırlar bu nedenle şayet sözleşmede UKOME kararlarının üzerinde bir zam yazılıyorsa bu bedel hukuka aykırı olacağından her zaman için bunu geri isteme ve alma hakları vardır. Veliler okula yazılı olarak başvursunlar ve servis şirketi okula aitse servis şirketine şayet dışarıdan bir servisle anlaşılmışsa o servis şirketine UKOME’nin üzerine fiyat alamayacaklarını bildirsinler.” ifadelerini kullandı.

ÖZEL OKULLARIN “ZAM” OYUNU

Fiyatlar arttı, veliler kara kara düşünmeye başladı. Eğitim ücretine zam tepki çekince özel okullar yeni yöntemler geliştirmeye başladı. 2024 yılında zam oranı üretici ve tüketici fiyat endeksinin toplamının yarısına %5 enflasyon farkı koyularak hesaplanacak. Ancak veliler yasal oranın üzerinde zam yapıldığını belirtiyor. Zam, eğitim hizmetine değil de diğer kalemlere yansıtılıyor. Fazla alınan ücretin iadesi ise mümkün.

TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu CNNTÜRK’e açıklamalarda bulundu. AĞAOĞLU, “Fahiş bedellerle sunulan yemek, servis, kitap, kırtasiye, kıyafet gibi ürünleri almak zorunda değiller. ÜFE-TÜFE ortalamasına artı 5 puan daha refah payı eklettiler adeta önümüzdeki yıl uygulanacak bu. Veli almak istemediği pahalı yemek veyahut kıyafet, kitap okula bir reddiye mesajı göndermeli bir e posta gönderip kopyasını saklasın, 10 yıl boyunca o bedelleri avans faiziyle geri isteme hakkına sahip olur” ifadelerini kullandı.

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ YAPANLAR DİKKAT!

TÜKONFED Başkanı Aydın AĞAOĞLU, internetten alışveriş yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği, banka kartı ile mi alışveriş yapmak daha güvenli yoksa kredi kartı ile mi gibi soruları gazetevatan.com ‘a yanıtladı.

SİTELERDE AİDAT OYUNU

Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz “Sitelerdeki Aidat Oyunu!” başlıklı bir video yayınlayıp konu hakkında vatandaşların dikkatli etmeleri gereken hususları anlattı. İlgili videoya konfederasyonumuzun web sayfasından ulaşabilirsiniz.

 Sahibinden.com ’A RAKİPLERİNİN FAALİYETLERİNİ ZORLAŞTIRIYOR SORUŞTURMASI

istegundem.com ‘un haberine göre Rekabet Kurulu, emlak ve vasıta satış, kiralama hizmetlerine yönelik çevrim içi platform hizmeti sunan şirket hakkındaki, veri taşımanın engellenmesi ve diğer yollarla ‘piyasadaki hakim durumu kötüye kullanma’ iddiaları üzerine, 30 Eylül 2021’de soruşturma başlattı. Yazılı savunma sürecinin ardından Rekabet Kurumu merkez binasında sözlü savunma toplantısı yapıldı. Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, kurul üyeleri, soruşturma heyeti ve firmanın temsilcileri katıldı. Rekabet Kurulu’nun, nihai kararını, 15 gün içerisinde açıklaması bekleniyor.  

 VELİLER ‘SERVİSÇİLİK’ YAPABİLİR Mİ? AV. İBRAHİM GÜLLÜ HABERTÜRK’DE AÇIKLADI

TÜKONFED Başkan Vekili ve Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Av. İbrahim GÜLLÜ velilerin kendi aralarında anlaşarak velilerden birinin öğrenciler için servis hizmeti verip veremeyeceğine yönelik soruyu HaberTürk yayınında cevapladı. Av. GÜLLÜ bunun yasal olarak imkân dahilinde olduğunu, ancak işin ticari maksatla yapılması halinde vergilendirilmesi gerekeceğine, aksinin korsan servisçilik olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekti.  

SAHİL, İŞLETME ELİYLE KAPATILABİLİR Mİ?

TÜKONFED Başkanı Aydın AĞAOĞLU tvnet yayınında bu soruyu cevapladı. Başkan AĞAOĞLU Anayasa ve Kıyı Kanunu uyarınca işletmelerin, vatandaşların kıyılardan faydalanmasına keyfi şekilde engel olamayacaklarına vurgu yaptı. 

İSTANBUL’DA TOPLU TAŞIMA DA SOYGUN

TÜKONFED Başkanı Aydın AĞAOĞLU 24TV yayınına katılarak, İstanbul’da toplu taşımada ulaşım kartı yerine kredi kartıyla yapılan ödemelerde fark ücret alınmasının yanlış ve hatalı bir uygulama olduğu ifade etti. 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 17’nci maddesi “Üye işyerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez.” der, dedi ve fazla ödenen ücretin Tüketici Hakem Heyetleri vasıtasıyla geri alınabileceğini ifade etti. 

ÖLMEZ: “BANKALARI ŞİKAYET EDİN!

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin ÖLMEZ gerek bankaların gerekse vatandaşın banka işlemlerini kolaylaştıran, bankaların maliyetlerini düşüren makinalar olan ATM’lerde görülen para sıkışma olaylarını Akdeniz’de Yeni Yüzyıl Gazetesine değerlendirdi. ÖLMEZ, “ATM’lerde sıkıntı yaşanması halinde aynı gün saptanacak işlemde maalesef bankalar müşterileri oyalamaktadır. Bu nedenle bankalar, 15 gün içinde olumlu cevap vermezse Tüketici Hakem Heyeti’ne müracaat edilmelidir. Tüketici Hakem Heyeti’ne müracaatlar sırasında bankadan o günkü kamera kayıtları, ATM sayım tutanağı da talep edilmeli. Yatırılan paraların kupür dökümü de alındıysa, dilekçe içeriğinde bu da belirtilmelidir.” ifadelerini kullandı.

KİM DEMİŞ “TAKSİLER ALMIYOR” DİYE!

CNNTÜRK muhabiri Çağdaş Evren ŞENLİK ve TÜKONFED Başkanı Aydın AĞAOĞLU İstanbul’un taksi sorununa dikkat çekmek için taksileri durdurup çeşitli lokasyonlara gitme taleplerini ilettiler. Taksilerin bir kısmı durmadı, bir kısmı istikameti diğer bir kısmı ise trafiğin sıkışık olmasını bahane ederek yolcu almayı reddetti. Bir kısım taksicilerin ise yolcularla pazarlık ettiği görüldü. 

YABANCININ SINIR DIŞI EDİLMESİ

TÜKONFED Başkan Vekili ve Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Av. İbrahim GÜLLÜ ‘Yabancının Sınır Dışı Edilmesi’ başlıklı bir yazı kaleme alarak kişilerin hangi hallerde sınır dışı edilebileceklerini açıklamıştır. İlgili yazıya konfederasyonumuzun web sayfasından ulaşabilirsiniz.

REFAKATÇI LAZIM MI?

Evde yatalak veya yaşlı hastasına baktırmak isteyenler, aylık yatılı refakatçi bulamıyor. Evden ziyade artık hastane refakatçisi olmak tercih ediliyor. Hastanede beklemenin ücreti 600 TL ila 3.000 TL arasında değişiyor. Bakıcılara, maaşla çalışmak yerine gece işi daha cazip geliyor. Özellikle büyük şehirlerde farklı nedenlerle hastasının yanında kalamayanların ilk seçeneği bu kişileri bulmak oluyor. Özel hastanelerin VIP paketlerinde yer alan gece refakatçisi hizmeti de piyasadaki talebi adeta uçurdu. Hal böyle olunca sağlık çalışanları yanında on binlerce vatandaş için ek kazanç kapısı doğdu. İşler öyle bir hale gelmiş ki hastasını bekleyecek birini bulamayanlar, hastane bahçesinde bunun için bekleyenlerle pazarlık yapıyor. Kolay geliri duyanın geldiği sektörde, özellikle hasta ve mal güvenliği konusunda uyarı yapılıyor. Zira, meslek erbabı olmayanların yol açtığı sorunlara dair şikayetler ciddi oranda arttı.

Yenisafak.com ‘a açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın AĞAOĞLU, sektördeki boşluğa dikkat çekerek, “Bu işi yapanlar, hastane önünde bekleyen vatandaşa rastgele soruyor. Rakam 500-1.500 lira arasında değişiyor. Ne var ki çoğunun eğitimi ve becerisi yok” diyor. Sağlık Bakanlığı’nın eğitim kursu açması gerektiğini ifade eden AĞAOĞLU şu tavsiyelerde bulunuyor: “Belirli bir yetkinliğe sahip olunması önemli. Bakanlık, düzenleme yaparak sertifika getirmeli.”

TRAFİKTE İŞLENEN SUÇLARDA VE KABAHATLERDE FAİLLERİN TRAFİKTEN UZAKLAŞTIRILAMAMASI SORUNU

Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Recep Alper YILMAZLAR ‘Trafikte İşlenen Suçlarda ve Kabahatlerde Faillerin Trafikten Uzaklaştırılamaması Sorunu’ başlıklı bir yazı kaleme almıştır. Daha güvenli bir trafik düzeni için önerilerin paylaşıldığı yazıya konfederasyonumuzun web sayfası üzerinde ulaşabilirsiniz. “HAVLU” hareketi konusunda Aydın AĞAOĞLU ne dedi? “Beach”lere girişin kişi başı 500 liradan başladığı- ki buna içeride yediğiniz içtiğinizi de ekleyin günlük en az 5 bin liralık olursunuz- Çeşme’de vatandaşlar “Sahiller halkındır” diyerek Yunanistan’dakine benzer bir “havlu” hareketi başlattı. Çeşmeliler, “ücretli” denilerek yüksek duvarlarla çevrilip, tellerle korunan bir sahile girdi, “Kıyılara, plajlara, denize ücretsiz ulaşmak Anayasal hakkımızdır” pankartı açtı. Hürriyet.com.tr ‘den Fulya SOYBAŞ’a açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu da ‘devlet kurumlarının liman ya da askeri ihtiyaç gibi durumları haricinde sahillerin halkın olduğu, parsellenemez, çit, tel örgü, duvar gibi engellerle çevrelenemez’ olduğu hatırlatması yaparak aksinin hem anayasa hem de kıyı kanuna aykırı olduğuna dikkat çekiyor. Çeşme örneğini veriyorum, diyor ki: “Orayı bırak yanı başımızda Kilyos var. Şezlong- şemsiyeyi geçtim, sahil kenarından yürümek bile paralı. Hafta içi 140 hafta sonu 200 lira. Ailesiyle denize gitmek isteyen temiz bir yer arıyorsa 500- 1500 lira arasında ödemek zorunda. Buna yiyecek içeceği de ekle. 4 kişilik bir ailenin bir günü 10 bin lirayı bulur. Neredeyse bir asgari ücret tutarında. Bu kabul edilemez. Yerel yönetimler başta (turizmden ciddi kar elde ettikleri için genellikle sessiz kalıyorlar) merkezi idareciler bu tür fırsatçı ve çıkarcılara dur demeli.”

ABONELİK CAYMA BEDELİ İLE İLGİLİ MAHKEME KARARLARI

Tüketiciler tarafından hukuka uygun şekilde yapılan caymaların akabinde çeşitli şirketler tarafından tüketicilere yansıtılan cayma bedellerinin hukuksuz olduğuna dair emsal teşkil eden birden fazla karar konfederasyonumuzun web sayfasında yayımlanmıştır. Tüketicilerimize ve tüketici hukuku alanında çalışanlara faydalı olması dileğiyle.  

Tüketici Başvuru Merkezi

Hazırlayan: Av. Recep Alper YILMAZLAR

0 Paylaşımlar

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*