Teknik Servis Dolandırıcılığı

Teknik Servis Dolandırıcılığı

Elektronik ev aletleri bozulan vatandaşların başı sahte yetkili servislerle dertte.

Tüketici almış olduğu ürünlerin arızalanması halinde tamirini yada mutat bakımını yaptırmak istediğinde genelde arama motorlarını tercih etmekte Ancak arama motorunun ilk başta karşılarına çıkan ve reklam olduğu belirtilen, kendisini yetkili servis gibi tanıtan firmalar aslında yetkili servis değil. Tüketiciyi inandırmak ve kurumsal firma izlenimi vermek içinde 444 lü numaraları kullanabiliyorlar.

Aslında yetkili servis olup olmadığını anlamak çok basit. Tüketiciler, hangi marka olursa olsun Ticaret Bakanlığının ‘www.servis.gov.tr’ adresindeki Servis Bilgi Sistemi’ne girerek, bulundukları yere en yakın yetkili servisini öğrenebilir. Kanunlarımız tüketicilerin sahte servislerle ilgili mağduriyet yaşamasının önüne geçmek için tüm yetkili servis istasyonlarının Ticaret Bakanlığı sistemine kaydedilmesi ve yetkili olmayanların tanıtımlarında “özel servis” ifadesini kullanması zorunluluğu getirilmiştir. Böylece tüketicilerin sahte servisler ile ilgili mağduriyet yaşamalarının önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Yetkili olmayan yani özel servislerin yetkili servis izlenimi vermesinin önüne geçebilmek içinde; unlara servis fişi, tabela ve broşür gibi her türlü tanıtım ve faaliyetlerinde “özel servis” ibaresi kullanma zorunluluğu getirildi.

Tüketiciler, hangi marka olursa olsun Bakanlığın ‘www.servis.gov.tr’ adresindeki Servis Bilgi Sistemi’ne girerek, bulundukları yere en yakın yetkili servisini öğrenebilir. Özel servis olduğunun belirtilmesi şeklinde düzenleme varsa da bazı sahtekarların buna uymayabilir. Tüketici bu işletmeleri Bakanlığa mutlaka şikayet etmeli ki, bunlara gereken yaptırımlar uygulansın, başka tüketiciler de mağdur olmasın. Tüketiciye düşen görev bilinçli ve dikkatli olmak, Bakanlığın kurmuş olduğu sistemden yetkili servisleri seçmektir.

Kendini yetkili teknik servis olarak tanıtan bu işletmeler, tüketicinin ürününü alıp giden ve bir daha getirmeyenler, eve gelip orijinal parçayı söküp, yerine çıkma parça takanlar, ürüne geçici çözümler üretip kısa sürede bozulmasına neden olanlar, hakkını aramak isteyen ve kendisine ulaşılmak isteyen tüketiciyi engelleyenler oluyor. Bu durumda tüketici duruma göre tamir edilmemiş ya da kısa zamanda bozulan ürün için ödemiş olduğu servis ücretini, ürünü alıp gidilmişse ürünün bedelini, orijinal parçası değiştirilmişse orijinal parça bedelini talep edebileceği gibi Cumhuriyet Savcılıklarına dolandırıcılıktan suç duyurusunda da bulunabilirler.

Ayrıca yetkisiz servisin yetkili gibi yapmış olduğu ilan ve reklamı Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kuruluna da e devlet üzerinden şikayet etmeleri gerekir.

Av. İbrahim Güllü

0 Paylaşımlar

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*