
Simit fiyatları kural tanımıyor
Standart simit metro istasyonunda otobüs duraklarında vapurda işe giderken aldığımız simit.
Simit hesabı siyasetçilerin de çok kullandıkları bir argüman. İşte o simidin fiyatından yani standart fiyattan bahsediyoruz. Simit fiyatını kamu otoritesi belirlenir ve onaylanır. Ticaret Bakanlığı’nın onaylamadığı bir fiyattan satış yapılması hukuka aykırılık teşkil eder.
Geçen sene en son 100 gram simidi 10 TL ye yani kilosunu 100 liradan satışına onay verilmişti. Sonra bir anda simit fiyat 15 TL şimdide 20 liraya satılmaya başlandı.
Oysa uzmanlar maliyetini hesaplamışlar 6 buçuk lira bile yapmıyor. Buna hadi kira genel giderlerden de pay alsın 7 buçuk lira olsun. 7 buçuk liraya mal olmuş bir simit 15 liraya satılırsa hem fırın hem onu tüketiciye ulaştıran perakende noktasına da para kazandırır.
Halkın karnını doyurduğu sabah kahvaltısı olarak yediği standart simit fiyatlarının fahiş artmasını önlemek kamu otoritesini anayasal görevi ve sorumluluğudur.
Bu nedenle simit fiyatlarını rastgele kimse arttırmasın, kalitesiyle de oynamasınlar. Çünkü aldığımız duyumlara göre en kalitesiz unlardan kullanıyorlar, susamı da Uzakdoğu’dan Çin’den ithal ediliyor. Tüketiciler kaliteden taviz vermek istemez. Çünkü onların temel gıdalardan birisidir simit. Standartta ekmek gibi dar gelirlinin tükettiğin temel gıdadır.
Simit Fiyatları nasıl belirleniyor?
Ekmek ve simit fiyat tarifelerinin belirlenmesi mevzuatla düzenlenmiştir.
Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmeliğin “Fiyat tarifelerinin belirlenmesi ve onay esasları” başlıklı 5 inci maddesinde ayrıntılı olarak bu husus belirlenmiştir. Buna göre;
-Esnaf ve sanatkârlarca üretilen her türlü mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın bağlı olduğu birlik yönetim kuruluna sunulur. Odalar, tarifesi yapılacak mal ve hizmetler için bir önceki dönem belirlenmiş olan tarifedeki hadler üzerinden, gerekli maliyet hesaplarını yaparak, buna ilişkin belgelerle birlikte, yeni döneme ait tarifelerini, incelenmek üzere birliğe verirler.
-Birlik yönetim kurulu, fiyat tarifesinin birliğe sunulmasından itibaren otuz gün içinde, gerektiğinde bu konuda oluşturulacak komisyon veya uzman kişi ve kuruluşların görüşlerini de alarak, inceledikten sonra tarifeyi aynen onaylar ya da gerekçesiyle birlikte reddeder. Birlik yönetim kurulu, bu süreyi hiçbir şekilde uzatamaz. Ancak, simide ilişkin tarifeler, sırasıyla, ilgili belediye, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ticaret ve sanayi odası veya ticaret odası ile ilgili odanın temsilcilerinden oluşan komisyonun değerlendirmesinin, ilgili federasyon ve Ticaret Bakanlığının olumlu görüşünün alınmasından sonra Birlik tarafından onaylanır. Ancak, Bakanlık tarafından talep edilen tarifeye olumsuz görüş bildirilmesi durumunda Birlik, yeni tarife talebini gerekçeleri ile komisyon toplanmaksızın tekrar Bakanlığın görüşüne sunar; görüşün alınmasından sonra onaylar.
Birlik tarafından onaylanan tarife odalara üye olan esnaf ve sanatkârlar için geçerlidir.
30 Nisan 2024 tarihli Resmî Gazete de yayınlanan Tacir ve Sanayiciler tarafından üretilen mal ve hizmetlerin azami fiyat tariflerinin düzenlenmesi hakkındaki yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelikle Ticaret Bakanlığının olumlu görüşünün alınması zorunlu hale getirilmiştir. Yani Ticaret Bakanlığının olumlu görüş vermediği bir tarife onaylanamaz.
Tüketici nereye şikayette bulunabilir?
Fahiş fiyat uygulayan işletmeler hakkında tüketicimiz Alo 175 Tüketici Hattını arayarak şikâyette bulunabileceği gibi e-devlet uygulaması üzerinden Ticaret Bakanlığına ihbar ve şikayetlerini iletebilirler
Fahiş fiyat uygulayanlara uygulanacak Cezalar
Ticaret Bakanlığımızdan yapılan Bakan Yardımcısı sayın Mahmut GÜRCAN’ın açıklamasından İstanbul da 18 İlçede yapılan denetimlerde 35 işletmenin 20 liradan simit sattığının tespit edildiği ve bu işletmeler hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde tutanak düzenlendiğini, gerekli incelemelerin yapılması ve ilgili işletmelere yönelik yasal işlemlerin başlatılması amacıyla tutanakların Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na gönderildiği belirtilmiştir.
Tutanakların içeriğini bilmemekle birlikte muhtemelen işletmelere Tüketici Kanununun 62 nci maddesinde düzenlenen haksız ticari uygulamalar kapsamında 77 maddesinin 13 ncu fıkrasına göre İdari Para Cezaları uygulanacaktır. Buna göre yerel bazda yapılması halinde 86.358 TL ulusal bazda yapılması halinde 10 katı yani 863.580 TL İdari Para Cezası uygulanacaktır.
Av. İbrahim GÜLLÜ
TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Başkan Vekili
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.