Satın almış olduğu aracın ayıplı olması halinde tüketici/alıcının yapması gerekenler

Satın almış olduğu aracın ayıplı olması halinde tüketici/alıcının yapması gerekenler

Tüketici satın almış olduğu aracın ayıplı olması halinde, satıcıya karşı derhal ayıp ihbarında bulunması gerekir. Ayıp ihbarıyla birlikte tüketici seçimlik haklarından malın ayıpsız yenisi ile değiştirmesini, satıştan caydığını belirterek ödemiş olduğu bedelin iadesini ya da aracın tamir edilmesini talep edebilir. Tercih hakkı tüketiciye aittir.

Ayıp ihbarına karşı satıcı firma ile müteselsil sorumlu olan ithalatçı-imalatçı firma bu talebi derhal yerine getirmekle yükümlüdür.

Son dönemde sıfır araç satışlarında boya, hasar ve hatta değişen parça sorunu ile karşılaşılmakta. Bunlar aracın ayıplı olduğunu gösterir. Alıcılar sıfır araç tercih etmesinin nedeni sorunla karşılaşmamak olmasına rağmen sıfır araçlarda bu durum ortaya çıkması çok vahim bir durumdur.

Araçlarda karşılaşılan sorunlar bazen gizli ayıplı da olabilmektedir. Ayıp ister gizli olsun ister açık olsun ayıplı mal olarak değerlendirilir. Örneğin aldığınız aracın üzerinde sonradan boya yapılması gibi.

Aracın ayıplı olması halinde tüketici öncelikle satıcıya karşı ayıp ihbarında bulunduktan sonra seçimlik haklarından birisini talep edecektir. Talep ettiği hakkın değeri (örneğin araç bedeli) 2024 yılı için 104.000 TL ve üzerinde ise arabuluculuk görüşmelerini de tamamladıktan sonra Tüketici Mahkemesinde dava açmalıdır. Eğer talep edilen miktar 104.000 TL’nin altında ise tüketici/alıcı hakem heyetine başvurmalıdır. Bedel sınırı her yıl değişmektedir.

Dava aşamasında ise mahkeme araç üzerinde bilirkişi incelemesi yaparak aracın ayıplı olup olmadığının tespitini yaptırır ve hasıl olacak sonucuna göre karar verecektir.

Av. İbrahim Güllü

TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Başkan Vekili

0 Paylaşımlar

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*