Sahte Araç Kiralama Siteleri
Dolandırıcılar durmuyor ve her gün yeni yöntemlerle karşımıza çıkmakta. Özellikle turizm sezonu ve tatiller (bayram, sömestr gibi) dolandırıcılar için fırsat olarak karşılarına çıkıyor.
Tüketicileri dolandırma sistemlerinden ve sıklıkla kullanılan yöntem sahte web siteleri.
Dolandırıcılar tatile çıkacak ve araç kiralayacak kişilere yönelik tanınmış otomobil markalarının internet sitelerini tasarımını kopyalayarak kişilerin kişisel bilgilerine (özellikle banka bilgilerine) ulaşmaya çalışıyorlar.
Arama motorlarında yapılan aramalarda ilk sıralarda çıkan sitelerin dolandırıcılık amaçlı olması ihtimali oldukça yüksek. Çünkü bunlar arama motorlarına para vererek ilk sıralarda yer almakta. Nitekim arama motoruna girip yazdığınızda Reklam ibaresi olan sitelere itibar etmemek lazım. Ayrıca sitenin SSL sertifikasının olup olmadığı kontrol edilmeli.
Güvenli kurumsal firmaları tercih etmeli. Mümkünse internet üzerinden değil bizzat yerinden kiralamakta fayda var.
Kurumsal araç firmalarına ait internet sitelerine benzer, sahte araç kiralama sitelerine dikkat edilmesi gerekir. Bu sitelerde genelde ucuz fiyatlı otomobil ilanları görülmekte olup bunu gören tüketici aracı kiralamak istemektedir.
Otomobil kiralamak isteyen tüketici sahte sitelerden bu işlemi yaptığında kaporayı gönderdikten sonra karşı tarafa ulaşmak mümkün olmuyor yada senet imzalatılarak tüketici için riskli durum ortaya çıkıyor.
Her kiralama şirketinin yaptırdığı gibi ya kredi kartı bilgilerini alıyorlar ya da senet imzalatılıyor. Gerekçe olarak da “Trafik cezası gelebilir, otoyol köprü geçiş ücretleri gelebilir veya araçla kaza yapabilirsin, kendimizi güvenceye almak zorundayız” denilerek tüketici ikna ediliyor.
Bu tür risk ve tehlikeden korunmak dolayısıyla dolandırılmaktan kurtulmak için tüketicinin öncelikle araç kiralayacakları firma hakkında araştırma yapması gerekir. İnternet ortamında bu araştırma çok rahat yapılabilir.
Tüketici aracı kiralarken 4 cepheden fotoğrafı çeksin. Sözleşmeye de herhangi bir hasar varsa onu not olarak düşsün. Örneğin sol arka tamponda çizik ya da çamurlukta çizik gibi notlar düşsün. Aracı teslim ederken yine fotoğrafı çekilmeli. ”Araç verildiği gibi hasarsız teslim edilmiştir” notunu da teslim tutanağına eklenirse tüketicinin risklerden korunur.
Sahte sitelerin mağduru olmamak istiyorsak dikkat etmeli, araştırmalı ve kayıt altında yapmalıyız.
Av. İbrahim Güllü
TÜKONFED Başkan Vekili
Bir yanıt bırakın