Özel Üniversite Ücretleri

ÖZEL ÜNİVERSİTE ÜCRETLERİ

Özel Üniversite olarak bilinen Vakıf üniversiteleri Yüksek Öğretim Kurumuna (YÖK) bağlı çalışmaktadır.

Ücretlendirme konusunda tüketici sıfatını taşıyan öğrenciler ile Özel Üniversitelerin yapmış oldukları sözleşmeler bağlayıcı durumdadır.  Yasalara aykırı olmamak kaydıyla veya haksız şart içermediği takdirde sözleşmenin hükümlerine uygun ifa edilmesi beklenir.

Bu noktada bir Üniversite TÜİK’in açıkladığı enflasyonun üzerinde fiyat artışı yapıyorsa bu durumu YÖK’e iletmek de fayda bulunmakta. Çünkü YÖK Başkanı, Vakıf üniversitelerine enflasyon üzerinde zam yapılmaması için bir tavsiye de bulunmuştu.

Dolayısıyla sözleşmede ne yazıldığına bakılması, incelenmesi gerekir. Şayet enflasyonun üzerinde bir artış oranından bahsediliyorsa Tüketici Kanunun 5’nci maddesine göre bu hüküm haksız şart niteliği taşır.

Sözleşmede bu konuda bir ifade bulunmuyorsa o takdirde de neden enflasyonun üzerinde artış uyguladığı kanıtlayamaması halinde, üniversite yönetimi enflasyon üzerindeki farkı ödemek yani iade etmek zorunda kalacaktır.

Öğrenci, enflasyon oranın üzerinde zam yapıldıysa veya sözleşmede yazan oran daha düşük olduğu halde bunun üzerinde artış yapıldıysa, üniversite yönetimine yazılı olarak (e-posta gibi) bildirimde bulunup itirazını iletmelidir. Makul bir açıklama gelmediği takdirde YÖK’e şikayet dilekçesinin yanı sıra 104 bin liraya kadar olan farklarla ilgili uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine internet üzerinden hiçbir ücret ödemeden başvurarak enflasyon farkını ticari faizi ile isteyebilir.

Sözleşmede üniversite ücret artışından daha düşük bir oran yazıyorsa öğrenci o oranın/miktarın üstüne çıkmak zorunda değildir.

Av. İbrahim Güllü

TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Başkan Vekili

0 Paylaşımlar

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*