GSM ve İnternet Tarifeleri

GSM ve İnternet Tarifeleri

GSM ve İnternet tarifleri ve ücretleri son zamanlarda tüketicimizin en çok şikayet ettiği konuların başında gelmekte.

Merkez Bankası 2024 yıl sonu enflasyonunu yüzde 41 olarak tahmin etti. Buna karşılık cep telefonu ve internet tarifelerinde 2 yıllık dönemde yüzde 400’e varan artışlar yapıldı.

Haberleşme, eğitim ve sağlık gibi kamusal bir hizmettir. Bu sektörde faaliyet gösteren şirketler kamu hizmeti yaptıklarını unutmamalı ve tariflerini belirlerken bu hususu göz ardı etmemeleri gerekir.

Enflasyon tahminleri ortada iken ve yaşanan enflasyonun çok üstünde tariflerini belirlemeleri kabul edilemez ve firmaların kar hırsı ile hareket ettiklerini görülmektedir. Tüketici yolunacak kaz değildir. Siz onlara makul rakamlarla hizmet vermek zorundasınız. Fiyatları şişirir ve kabul edilemeyecek rakamlara ulaştırırsanız tüketicinin tepkisi ile karşılaşılır.

Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) sektörü düzenlemektedir. BTK, GSM operatörlerinin faaliyetlerini düzenlemekle görevlidir, tarifelerinin de onay merciidir. Merkez Bankası’nın enflasyon tahmininin ötesindeki tarife artışları BTK tarafından onaylanmamalıdır.

BTK şirketlerin fahiş fiyatlı tarifelerini onaylamamasını, Ticaret Bakanlığı’ndan da bu tarifeler için resen denetim yapmasını gerekir. Bu tarifeler kabul edilemez ve enflasyonun çok üstünde kar amaçlı ortaya konulmuş tariflerdir. Kamu hizmeti ilkesi göz ardı edilmiştir. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) olarak BTK’nın ve Ticaret Bakanlığı’nın bu tarifleri mercek altına alarak harekete geçmesini ve tarifeleri düzeltmelerini beklentisindeyiz. Bu konuyu defalarca kamuoyunda dile getirmiştik. Operatörlerin fahiş fiyat artışlarına karşı BTK artık müdahale etmelidir. Bu konuda geç kalınmıştır.

Tüketicinin de yapması gerekenler var. Tüketiciler fiyat artışları için BTK ve Ticaret Bakanlığı’na şikâyette bulunmalıdır. BTK’nin kendisine gelen tüketici şikayetini otomatik bir yazılımla ilgili operatöre yönlendirmekte, operatörler de tüketiciye ‘şablon bir yanıt’ göndermekte. Tüketici bu geçiştirici cevap karşısında hemen bir hafta içinde BTK’ye ikinci bir başvuru yaparsa o başvuru incelemeye alınıyor. Ona göre de şirkete uyarıda bulunulmakta.

Tüketici hakkını aramakta ve şikayet etmekten vazgeçmemeli.

Av. İbrahim Güllü

TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Başkan Vekili

https://x.com/tukonfed/status/1835615231466213679

 

0 Paylaşımlar

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*