Adisyona yansıtılan ‘servis ücreti’ yasal mı?

Restoran veya kafelerde bir şeyler yedikten sonra hesap özetinizi kontrol ediyor musunuz? Ediyorsanız ‘kuver’ veya ‘servis ücreti’ adı altında ekstra bir miktar daha ödenmesi gerektiğini çoktan fark etmiştir. Aslında bu yeni bir şey değil, alışık olduğumuz bahşişin aynısı. Tabii burada önemli bir fark var, bahşişi kendin seçiyor ve isteğe bağlı veriyorken kuver konusunda durum biraz daha farklı. Zaten tartışmalara konu olmasının sebebi de bu; zorunlu tutulması.

Peki bu ücreti ödemek zorunda mıyız? Bu konuda restoranlara yaptırım uygulanıyor mu?

Müşterinin talep edip tükettiği her şeyi ödemesi gerektiğini vurgulayan Aydın Ağaoğlu, “Ancak bazı restoranlar zeytin, ezme, salata gibi ikramları masaya tüketicinin talebi olmaksızın getiriyor ve hesap öderken de kuver ücret kaleminde fiyatlandırılıyor. Oysa Tüketici Kanununun 7. maddesinde sipariş edilmeyen ürün ve hizmetleri tüketicinin kullanması ya da tüketmesi durumunda bile yükümlü olmayacağı açıkça ifade edilmiştir. Dolayısıyla talep etmeyen müşteriye kuver sunulması halinde müşteri bunu tüketmek veya bedelini ödemek mecburiyetinde değildir. Hatta kuver adıyla sunulan ürünleri tüketmiş olsa dahi bedelini ödeme yükümlülüğü de yoktur” açıklamalarında bulundu.

Yukarıda bahsedilen 7. madde ise şu şekilde:

Sipariş edilmeyen malların gönderilmesi ya da hizmetlerin sunulması durumunda, tüketiciye karşı herhangi bir hak ileri sürülemez. Bu hallerde, tüketicinin sessiz kalması ya da mal veya hizmeti kullanmış olması, sözleşmenin kurulmasına yönelik kabul beyanı olarak yorumlanamaz. Tüketicinin malı geri göndermek veya muhafaza etmek gibi bir yükümlülüğü yoktur. Bir mal veya hizmetin sipariş edildiğini iddia eden bu iddiasını ispatla yükümlüdür.

Gaye Yıldırım özel haberidir.

Kaynak: https://www.dirilispostasi.com/adisyona-yansitilan-servis-ucreti-yasal-mi

0 Paylaşımlar

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*